Aireach ridire = aireach - attentive, careful, watchful, mindful
                       ridire - knight; Sir
Arkisesti aire = care, attention, DANGER!

... Tai ollaanhan me käyty mätsärissä pari kertaa.

No taas oli taattua Ardal-laatua. Pikku-A on niin rautahermoinen, että. Aamusta lähdettiin, tunteja ajettiin. Hallissa vielä viereisessä häkissä velipoika. Päästiin haistelemaan pelipaikkaa ennen varsinaista kehän alkua. Nenä maassa mentiin kaikki matot läpi, kaikki OK!

Sitten kehässä mentiin kuin Ukko- Pekka. Ensin lähtölaituriin. Siitä kierrettiin ensin kehää Ressun (Gleann Backwoodsman) ja TiinaA-tätin perässä. Ressu meni ensin Hansiin laiturille, ja me jäätiin poseeraamaan yleisölle. Sitten vaihto, siirryimme vuorostamme vastaanottamaan kehuja. Setä kyseli minkäs ikäinen veturi Ardal on? 9kk, vaikkakin jo lihaksikas. Taas alas ja täyttä höyryä kolmio.... Saisinko matkalipun mahdollisimman pitkälle.

Ja taas jonoon... Punainen vessanmaton kappale. Ja koska Ressulla oli vain sininen, me voitettiin. Saatiin vielä toinen punainen ja tadaa, vaalenapunainen, eli seriffikaatin arvoinen. Täti tuli lippujensa kanssa ja selitti että tänään on myös JunnuROP, joten älkää kadotko PU:n jälkeenkään.

Jumatsugga, mehän asutaan tänään kehässä. Mentiin siten odottelemaan että isot pojat selvittää välinsä ja päästää haistelmaan vähän Urkki-energiaa PU kehään, JES!! PU- kehässä ei meillä kauheasti ollut jakoja ja se oli tiedossa jo etukäteen. Tämä tuomari ei ole ennenkään junnuja suuremmin sijoitellut. Mutta meillä on vielä kehiä jäljellä, ja kokemusta karttuu...

Oltiin jo vän niinkun lähdössä, kun sama täti joka sekoitti päiväjärjestystä edellisessä kehässä, tuli tuomaan taas jotain arpakuponkeja? Mutta, täh? Serti ei kelvannut edellisille, niin meille käy, Eli kirjatkaa JUN ERI, JUK1 SA PU3 SERT ja tää jäpikkä menee vielä JunnuROPpiin. Siellä on vastassa siskoja, joten ollaan ainakin JunnuVSP. Nyt hetkeksi huilaamaan, kun nartut mittelee...

Hehee, mulla on täällä näyttelyssä muuten neljä siskoa ja yksi veli. Omanlainen ennätys sekin. ;) Jymbe, my brother! ei vielä tullut kehiin. Mutta turistinahan minäkin näyttelyurani aloitin, hei Keuruulta, muistatteko. Takaoven kautta jne. Sisko-Rós valioitui muuten silloin.  Tänään sisko sai sen mitä tilasi. Veti mun pöperöt aamulla ja nyt sillä lukee lapussa "liian lihava". 13kg täyttä kulmahammasta, sanon minä.No niin ja nyt on huilattu, asiaan. Siskot sai vaan sinistä, joten menee ensi kertaan kapinat. Kävin siten itsekseni pyörähtämässä JunnuROP kehässä. Saatiin taas uusi koiranruokafirman prenikka. Vaan kas kummaa taas kutsuivat kehiin, tällä kertaa iltäpäivän Koiranruokavalmistajan JunnuBIS-kapina. No mehän mennään, kun luvattiin että ainakin ryhmiin asti jatketaan....

Ennen JunnuBIS touhuja pistäydyttiin vielä kolmen siskon kanssa edustamassa kasvattajaa kasvis-kehässä. En itse arvostelua nähnyt, mutta jotain siellä taisi olla kaikenkarvaisista otuksista. Tiina-mami varmaa oikaiseen, jos meni väärin.

JunnuBIS-esikehä-eestaas, jumppa oli kyllä täysin stroganoff. Siellä täti piipitti, vaikka olimme käsivarren mitan päässä, ei mitää selvää saanut, joten etsimme suurimman termiittilauman ja jäimme pitämään perää. Yritimme hankkiutua pienten sekaan, että näyttäisimme suuremmilta.. Ja jono liikkkui taas. Nyt mennään... Ja ISOON kehään. Siellä oli vain sokea tuomari, el se edes varmaan tunnistanut että rakkikoiran näköinen resupekka on maailman hienoin hiiri-mies, Ardal Ridire Àin Rí Glenrosendalen kennelistä. Muuten varma kuin Tikkakosken pystykorva, juna mennessä ja leppana tullessa.

Enkä tiedä muuten vieläkään missä kehässä ollaan ja milloin alkaa seuraava.

 

Olimme tänään ekaa kertaa Ardalin kanssa näyttelyssä. Siis näyttelyyn heti kun oli mahdollista ja ikää 7kk 2 pv. Sopiva näyttely oli katsottu alunperin isosiskon (Rós) varavalioitumisnäyttelyksi. No sitähän ei nyt sitten tarvittu, mutta matkaa lähdettiin silti koko porukalla.

\r\n

Matkaan lähettiin jo heti aamusta. Kellot oli soimassa sunnuntai-aamuna ennen setsemää. Aamiainen ei oikein maistunut kummallekaan koiruudelle, niin jännittävää oli... Eivät meidän koirat  kyllä ennenkään näyttelypäivänä mitään aamulla ole syöneet. Lähtöpisukaan ei meinannut tulla, lienee kö syynä jännitys vai kyydistä jäämisen pelko.

\r\n

Matkaa kisapaikalle oli melkein 200km, mutta se on ainakin tähän asti ollut vain hyvä asia. Koira ehtivät menttaalisesti valmistautua. Samat rutiinit Rósin kanssa on tehty jo niin monta kertaa, että niissä ei ainakaan mitään uutta ollut: Illalla kampeet kasaan, pöytä, häkit, paperit, muuta tarpeet. Autossa sitten koirille oma rauha lepäillä ja nukkua stressi pois. Meillä koirat matkustavat tila-auton lattalla, joten molemmille löytyy oma soppi minne vetäytyä. Matkan aikana teimme pari pysähdystä ja joka kerta selitettiin että vielä ei olla perillä, mutta kohta jatketaan matkaa.

\r\n

Lopulta saavuttiin näyttelypaikalle, jonne oli järjestetty hienosti parkkitila jäiselle pellolle. Näyttely oli kiva taimitarhan kasvihuone-kaarihalli Tuusniemellä, jonne oli kasattu jopa seitsemän kehää. Ja lisää oli toisessa vastaavssa halissa hieman loitommalla. Miinusta oli, etteivät liikenteenohjaajat tuntuneet tietävän muuta kuin suunnan jonne lähteä tallaamaan kohti kehiä. Olisi ollut hyvä tetää että häkit ja korat voi käydä tiputtamassa hallin laidalle. Nyt vedettiin jäisessä pellossa pöytää ja kahta häkkiä + muuta rekvisiittaa. Toinen miinus oli ilmoittautuminen, joka oli täysin toisella puolella näyttelyaluetta. Oli vissiin matkalla ollut myös jotain mielen kiintoista, kun niinalal mltei hiki  valuin kun kävin noutamassa herra pitähännän hallin ovelta ohjatakseni omaan häkkiin.

Näyttelyssä koiria kannattaa säästää muulta häiriöltä ja laittaa lepäilemään omaan häkkiinsä vaikka pa viltillä peiteltynä. Glennillö saatta mennä "ylikunnon" puolelle, jos koko päivän joutuu olemaan varuillaan muiden näyttelle asettajien toimintaa seuratessa.
Hyvissä ajoin tietysti kannattaa saapua, että saa hyvän paikan tukikohdalleen ja toisalta viime silaus turkkiin täytyy matkan jälkeen tehdä kehän laidalla. Meillä ainakin välijalan karvat pörhistetään ja peppu painetaan littaan.

Tänään kehät olivat noin tunnin myöhässä, joten aikaa jäin myös hieman harjoitteluun ,kun kehässä oli tauko vielä juuri ennen uljasta rotuamme. Mahdollisuuksien mukaan kehään kannaatt tutustua, vähintäänkin seurata josko jonkun namit on levinnet johonkin kohtan häiritsemään suoritusta. Myös joskun pieniä vahinkoja pääseen kehään ja esim juoksuisen nartun merkkaamat alueet voivat olla tosi vaikeita putkipäisille urhoille.

Tänään onneksemme kehät olivat hyvässä kunnossa ja halli muutenkin oli siisti eikä siellä esim kaikunut. Glennejä tänään oli ilmoitettu viisi ja kaikki olivatkin paikalla. Varsinaista kilpailua ei tänään saatu, koska jokainen oli omassa luokassaan. Olimme siis Ardalin kanssa kehässä kahdestaan. Jäljessämme tuli yksittäinen kilpaluluokan uros, joten emme kohdanneet missään vaiheessa. Sama jatkui nartuissa, Taimi, Peppi ja isosisko Rós olivat kaikki eri luokissa ja Rós ainoa ERI-glenni. Lisäksi vielä SA, joten sisko lähti ryhmiin.

Ardal on kehässä paikallaan välillä hieman höselö, mutta liikkeessä kuin juna. Seisomista ei ole oikeastaan harjoitelutukaan, joten kaikki liikkeet eivät tapahdu automaattisesti. Kaikkea voidaan harjoitella ja tämähän oli vasta ensimmäinen kerta....

Niin että miten meni? Voitte lukea arvostelun täältä. Tuomari hieman harmitteli Ardalin ikää. Lähinnä siksi, että jos koira olisi ollut junnu, sille olis annettu melkovarma sertifikaatti, nyt saatiin kuitenkin kunniapalkinto. Lisäksi saimme hyvää harjoitusta, olihna tämä itsellenikin vasta kolmas oikea näyttely.

\r\n

Kotimatkalla taas uni maistui. Myös ruoka upposi paremmin, vaikka Ardal kohteliaasti antoi sisaren syödä ensin. Luuliko saavansa palkaksi jotain juoksuiselta nartulta... 

Alla muutamia kuvia päivän esityksestä,

Janne Ja Ardal

\r\n

Näyttelyt:

\r\n

 

\r\n

Saariärvi KR 26.7.2014

\r\n

Tuomari: Stocmari, Harto
AVO ERI AVK1 SA PU1 ROP SERT FI MVA

\r\n

Oikea sukupuolileima ja mittasuhteet. Oikeanmuotoinen ja ilmeinen pää. Hyvä purenta. Hyvä kaula ja ylälinja. Lyhyt olkavarsi, löysyyttä kyynärpäissä. Oikean muotoinen runko. Hyvin kulmautunut takaosa. Hyvä karvan laatu. yvä käytös. Liikkuu hyvin sivulta. 

\r\n


\r\n

Tromssa INT 15.6.2014

\r\n

Tuomari: Steen, Petter, Norge
UNG ..CERT CACIB 

\r\n

Waiting for translation... 

\r\n

 

\r\n


\r\n

Joensuu 17.5.2014

\r\n

Tuomari: Oates, Seamus, Ireland
NUO ERI NUK1 SA PU1 ROP SERT CACIB

\r\n

Nice type, growing very well. Lovely head. Nice small rose ears. Brought scull. Nice round dark eyes. Strong muzzle. Good bite. Strong neck. Good shoulders, dep chest. Good spring of rib. Correct rised topline.  Hind quarters. Developing well. Moving freely. 

\r\n


\r\n

Lahti KV 2014 26.4.2013

\r\n

Tuomari: Eerola Päivi
NUO ERI NUK2

\r\n

Tyyppi erinomainen. Pitkä vankka uros. Kaunisilmeinen pää, - 1x P2. Riittävä kaula, ylälinja. Saisi olla tasaisempi, erityisesti liikkeessä. Hyvä rinnan syvyys jo nyt. Tiiviit käpälät, riittävä askelpituus, Hyvä karvanlaatu. Esitetään edukseen.

\r\n


\r\n

Imatra Aviasport Areena 20.4.2014

\r\n

Tuomari: Zhuk Anatoli, Belarus
NUO ERI NUK1 SA PU3 SERT

\r\n

Excellent type. Nice head & expression. Excellent boned. Movement: light enough. Should be more parallel in front. Excellent handling.

\r\n


\r\n

Jämijärvi 22.3.2014

\r\n

Tuomari: Savolainen Tuula
NUO ERI NUK1 SA PU1 ROP SERT

\r\n

Tyyppi erinomainen. Hyvät mittasuhteet. Hyvä pää ja ilme. Hyvä vahva kuono. Hyvät korvat. Hyvä eturinta ja rungon tilavuus. Hyvä häntä. Tasapainoinen raajarakenne. Hyvä raajaluusto. Hyvät käpälät. Hyvä häntä. Liikkuu hyvin joka suunnasta. Hyvä turkki.

\r\n


\r\n

Jyväskylä KV 23.2.2014

\r\n

Tuomari: Lehtonen Vesa
NUO ERI NUK2 SA PU3

\r\n

Vankka voimakas kokonaisuus. Hyvä pää ja ilme. Hyvä kaula ja ylälinja.Hyvä runko ja luusto. Liikkuu hyvällä askeleella, mutta takapotku saisi olla voimakkaampi ja tehokkaampi. Erinomainen karvan laatu.

\r\n


\r\n

Tallinn Winter Cup 2014 9.2.2014

\r\n

Tuomari: Heikkinen-Lehkonen Paula
SP 1 SK PI1 SERT CACIB VSP

\r\n

Hyvät mittasuhteet. Erinomainen pää. Tummat silmät, hyvät korvat. Hyvä selkälinja ja hännän kiinnitys; muuten kaipaa vielä hieman lisää massaa ja eturintaan täytettä. Vankka luusto, lyhyt sääriluu ja aika lyhyt takaa. Mutta takaosa on vahva ja lihaksikas. Erinomainen Karva.

\r\n


\r\n

Kajaani KV 11.1.2014

\r\n

Tuomari: Jovanovic Nemanja, Serbia
NUO ERI NUK1 SA PU1 ROP SERT CACIB

\r\n

Excelent type and proportions. Very nice head. Nice neck, enough deep chest. Correct topline. Enough well angulated. Excellent coat. Free in Movement.

\r\n


\r\n

Stockholms Hundmässa, Älvsjö 7.12.2013

\r\n

Tuomari: Steen Petter, Norge
Unghundsklass Excellent UKK1 CK BHKL1 CERT CACIB BIR

\r\n

Stilig mask. unghund med bra storlek och prop. Häftigt huvud med bra uttryck. Normalt vinklad fram och bak. Bra kropp i god kondition. Rör sig lätt och ledigt med stort hållning. Tilltalande temp. Bra päls och färg.

Tyylikäs maskuliininen nuori uros joka on hyvän kokoinen, hyvät mittasuhteet. Voimakas pää, hyvät kasvojen ilmeet. Normaalisti kulmautunut edestä ja takaa. Hyvä runko joka hyvässä fyysisessä kunnossa. Liikkuu helposti ja vapautuneesti, hyvä ryhti. Miellyttävä luonne. Hyvä turkki ja väri. - Käännös AV

\r\n


\r\n

Jyväskylä  17.11.2013 

\r\n

Tuomari: Bergbom Karin
NUO ERI NUK1 SA PU2 SERT VARACA

\r\n

Komea, nuori uros. erinomainen pää ja ilme. Oikea vahvuus kallossa ja kuonossa. Hyvät korvat. Vielä hieman puutteellinen pigmentti silmien ympärillä. Hyvä kaula ja ylälinja. Oikea vahvuus luistossa. Erinomainen vankka takaosa. Hyvä häntä, erinomaiset liikkeet. Ikäisekseen hyvä karvanlaatu. Miellyttävä luonne. 

\r\n


\r\n

Virrat Glenni erkkari 11.8.2013

\r\n

Tuomari: Palosaari Juha
JUN ERI JUK1 SA PU4 SERT

\r\n

12kk terverakenteinen uros. Hyvä pään malli ja vahvuus. Erinomainen kaula ja ylälinja. Terveesti rakentunut etu ja takaosa. Hyvä rungon malli mutta massaa saisi tulla hieman lisää. Liikkuu korrektisti joka suunnasta. Hyvä turkki. Todella lupaava.

\r\n


\r\n

Iisalmi KV 4.8.2013

\r\n

Tuomari: Sume Anne
JUN ERI JUK1

\r\n

Erinomainen tyyppi. Hieman pitkärunkoinen. Vahva luusto. Urosmainen pää ja ilme. Hyvä purenta. Vahva kallo. Hyvä ylälinja, hännänkiinnitys. Hieman lyhyt olkavarsi. Riittävät takakulmaukset. Syvä, hyvin kehittynyt rintakehä. Hieman pitkä lanneosa. Vapaat liikkeet, hieman löysyyttä liikkeessä. ROP-juniori

\r\n


\r\n

Mikkeli KR 6.7.2013

\r\n

Tuomari: Stokmari Harto
JUN ERI JUK1 SA PU1 ROP SERT

\r\n

Urosmainen kokonaisuus. Oikeat mittasuhteet. Oikean muotoinen pää. Hyvä Purenta. Etuosan tulee kehittyä. Hyvin kehittynyt runko. Hyvä taka-osa. Hyvä karva. Etuliikunnan tulee vakiintua.

\r\n


\r\n

Lahti Int. show 28.4.2013

\r\n

Tuomari: Lehtinen Hans
JUN ERI JUK1 SA PU3 SERT

\r\n

Sopivan kokoinen, erittäin hyvä päätyyppi ja ilme, hyvä kaula, oikean mallinen runko. Takaosassa saisi olla paremmin kulmautunut. Karva saisi olla karkeampi. Liikkeet Ok.

\r\n


\r\n

Tuusniemi Tuusjärven taimitarha (Koilis-sawo show)  24.2.2013

\r\n

Tuomari: Kumpumäki Veli-Pekka
PENTU1 KP ROP

\r\n

Erinomainen kokonaisuus. Hyvän kokoinen, selvästi urosmainen, vahvaluustoinen pentu, jolla erinomainen pää ja ilme. Hyvin kehittynyt rintakehä. Kaunis suora ylälinja. Vahvaluustoiset eturaajat. Tanakka runko. Erinomainen takaosa. Erittäin hyvä karvapeite. Kauniit, vetävät liikkeet ja komea ryhti.

\r\n


\r\n

 

Ardal is resting after bath

C.I.B. NORD CH, BALT CH, FI CH, NO CH, SE CH, EE CH, LV CH, LT CH & SEV-13 LVV-15 Glenrosedale Ardal Ridire Áin Rí

FI45857/12
 

"The most brave knight on the field!"

Lempinimiä:

Arttu, Aapeli pitkähäntä, Mussukka, Kusruikku, Möyry, Pikkukoira

Ardal on perheemme toinen glenni. Ardalin nimi tulee Iirin kielestä. Koko kennelnimi on Glenrosedale Ardal Ridire Áin Rí. Ardal on muunnos nimestä "Ardghal", joka tarkoittaa korkeaa uskollisuutta. Ridire taasen tarkoittaa ritaria. Áin on adjektiivi ja tarkoittaa jaloa ja rí kuningasta. Joten koko nimi voisi tarkoittaa Ardal, jalo ritarikuningas.

Tässä jalo ritarimme lepää ja valmistautuu ensimmäisenä iltanaan uudessa kodissa kohtaamaan seuraavan haasteensa, iltapalan, koettuaan juuri hirmuisen iltapesun.