Select your language

Osakuorma from U.S.

Pari päivää sitten saapui kauan odotettu ja viikonlopun postilta hukassa ollut paketti. Sisältönä varatankki, koko perä iskaritorneineen ja välityksineen. Toisessa lähetyksessä oli "lukkoperä", vetarin suojakumeja, Iskareiden o-renkaita ja muutama varasokka. Tätä kirjoittaessani tiedän että homenna tai ensiviikolla saapuu myös 3-lovinen laatikko + extrana nopeampi 3-vaihde. Siiten pitäisi ehtiä....

Kun vain saisi pysymään laitteet kasassa

Jouluajelujen jäljiltä on laitetta taas ajokuntoon herätelty. Joulun ajothan loppuivat käytännössä hammaspeikon vierailuun kakkosen rattaailla. Syy varmaan oli, että kakkonen vaihtui kuitenkin liian aikaisin ja näin ollen muoviratas ei kestänyt siltä vaadittua rasitusta. Mikä sitten rasitusta aiheuttaa, niin melkein 20cm halkaisialtaan oleva rengas kun kastuu, alkaa painoa olla menkein kilo. Sen pyörimään saaminen vaatii voimaa. Ja mistä sitä voimaa sitten tulee. Laatikon sisisään tulon välitys on tällä hetkellä 4.00, eli 13-hampainen pyörittää 52 lovista... Tarkoittaa siis että konesta saatava vääntö teoriassa nelinkertaistuu. No se siitä ja sen kestävyydestä. Rattaiden pitäisi kyllä kestää, mutta säätää pitää. Mielummin tosiaan liian myöhään vaihto kuin hammaspeikon vierailu. Jäi sitten Tapanin ajelut polttiksella väliin, kun oltiin myrskytuhoja korjaamassa.

 

2.1.2012

Auton sain siis ajokuntoon ja pikku koeajo ennen perän uudelleen rakennusta. Hyvin meni jäällä. Sitten auto talliin ja uutta osaa kehiin. Purkuvaihe oli nopea ja toi esiin, että perän sisään päässyt vesi tekeen perän voitelurasvoista harmaata mönjää. Myös perämurikkaa kasassa pitävät neljä ruuvia olivat löysällä. Se tiivistepahvi oli ihan moro. Liekkö siksi myös ruuvit löysällä. Ruuvit piti olla kyllä lukkoliimalla kasattu, mutta enpäs nyt pysty muistamaan oliko se sillä HPI skeidalla, vai ihan oikealla lukkoliimalla.

Joka tapauksessa sisuskalut pois ja tilalle se maximizerin alumiini palikka. Palikassa sanottiin ettei palikka käy X-versioiden kevytmetalli koppaan. Aikani ihmettelin, miksi ei?? Jos palikka on oikean pituinen, eli ei pääse hölskymään pituussuunnaassaan ja molempiin päihin tulee kuitenkin vielä se sokka tappi kuppia pitelemään, niin miten niin se ei käy. Siis murikassahan on neljä sarvea jotka ilmeisesti menisi muovikopassa aika just eikä melkeen, mutta kevytmetalliin ei ota kiinni laitoihin. Välitys ruuvataan ja lukitaan kuitenkin kuoreen, joten mihinkä se sieltä karkaisi? Jos joku karkaa, niin vetari minun mielestä lähteen kaaressa maailmalle.... Kasaus oli taas kuten purku Käänteisessä järjestyksessä. No problem. Samalla asensin vetarien ulkopäihin sellaiset suojakumit. Eka meni ok, toinen vähän repesi, kun on kuitenkin tosi ohutta jotain silikonia. Eli en hanki näitäkään lisää.

Ja niinhän siinä sitten kävi

3.1.2012

Testiajolle sitten valosalla ulos. Pakkanen oli muuttunut suojaksi. Taisi olla +4 ja lunta sataa. Jo lähtiessä ihmettelin miksi vasen takapyörä vemputtaa. Tähän asti syyllinen on ollut navan mutteri, joka on päässyt aukeamaan. Jouluhuollossa laitoin nekin lukkoliimalla vaikka ovat nyloc-mutterit. Ei ole karanneet.

Laatikko vaihtaa edelleen liian aikaisin, varsinkin tuolla pöperössä. Sen verran kokeilin, että nyt ei jää heti ristiriipuntaan jumiin. Lukkoperä kyllä potkii autoa eteenpäin. Eikä ole enää niin levoton kääntylemäänkään  Hetken yritin nostaa lämpöjä, mutta huomasin ettei kannata laatikkoa rääkätä, kun edelleen vaihtaa liian aikaisin. Takasin garageen.. Sen verran oli kertynyt lunta kuitenkin että jätin vekottimen sulamaan ja tein säätöjä ja korjauksia siten illemmalla...

Illemalla vain säädöt 1/4 kierrosta kakkosta tiukempaan. Samalla valot joutessani raksin pois korista. Pitää nille tehdä joku viritys kun kerkee ja viitsii. Ei ne tule kuitenkan pysymään korissa teipillä ja vettäkin siihen jakopalikkaan menee, joten suojata täytyy..

Uusipäivä ja uusi koeajo

4.1.2012

Edelleen satoi lunta, mutta lämpö lähempänä nollaa. Piha oli niin syvää hankea, ettei siinä lämpöjä saanut ylös joten yritin nostattaa lämpöä pyrittämällä pienempää rinkiä. No sillä seurauksella että nosti takatassua ja kippasi, kilahti ja vilahti. Eli takavetarista lensi pää. En etsinyt. Taas garagelle.

Vaurioraportti 120104

  • Vasen takavetari, mallia HD poikki. Eikä ne etuluutkaan ole kyllä kovin kehuttavassa kunnossa! Eli kaikki kolme jäljellä olevaa vääntyneitä toisesta päästä.
  • Oikean takapyörän laakerit kaput. Sisempi oli leikannut kiinni ja vulkanoinut itsensä muoviin. En jaksanut ruveta irrottelemaan.

Otin edestä siis HD vetarit pois ja laitoin normaalit tilalle. Takana on HD:t ja oikeanurkka uudella kääntöpäällä ja laakereilla. Täytyy kyllä asettaa Kaikki HPI:n B-alkuiset osat pannaan. Ei enää PISTE. Käänsin myös kakkosen ruuvia 1/8 kierrosta tiukemmalle... Nyt odottelemaan pakkasta. Ja ennen kaikkea sitä 3-lovista laatikkoa. Alla kuvia katastrofista.

Katkennut vetari pysyi suojakumin ansiosta paikallaan. Mutta poikk sisä päästä kuten näkyy.Vasen ja oikea. Toisessa vetarivika, toisessa laakeri sökö.Kaikki mikä kiiltää ei aina ole kultaa, vaan välillä myös rikki.