17.4.2014

\r\n

Alkaa olla kaikki moottorinvaihtoo tarvittavat palikat tontilla.

\r\n

Moootorin kasasin alkuun vanhalla putkimutkalla ja 17/52 välityksillä, mutta koska välityksetkään eivät mahtuneet pyörimään, päätin odottaa loppuja osia enne moottorin ensimmäistä käynnistystä. Välitys on vaihdettu jo 15/52 ja vielä pakoputken mutka uuteen, niin alkaisi olla valmista käyynistää.

Lisäksi moottorin sisäänjajoa on odottanut lämpimämpiä säitä, +5 -10C on tuntunut vielä liian kylmältä. Toivottavasti uusi mosa jakssa viedä yli 7kg ohjusta niin että wheelietkin ovat edes hyvällä pidolla mahdollisia.

Osia odotellessa on varaosaputkanpuolella tehty inventaariota. Muistin virkistämiseksi laitan tänne jo seuraavan rojektin, Laatikon kevennys/nopeuden nosto. Eli osat HPI 86274, HPI 86275 ja HPI 77065 odottavat asennusta. Siinä samalal varmaa pitää säätä koko laatikko, koska 3rd gear ei varmaankaa taskaan satu oikeille kierrosalueille.

Jaahas, taas alkaa nurmi vihertää ja nitron tuoksu muistua nenään. EVO Savage on saaut uutta osaa: Pari uutta koppaa rikottavaksi ja enne kaikkea uusi moottori... Elikkäs pikkuhiljaa on tarkoitus laittaa kopan alle HPI varaosa 15250 eli K5.9 cc (.36cu) pata. Eurostandardeilla mitattuna 3.75hp @ 39500RPM. Vääntää kuulemma riittävästi.

Motti tuli rotostartilla varustettuna, joka lähti kyllä saman tien takavasemmalle. Onneksi joku kauppias oli joskus lähettänyt väärän osan joka nyt sitten sopi tähän projektiin vetokäynnistimeksi. Pikkuhiljaa iteljooni on tuonut myös vetolevyn, kytkimen kynnet ja muita hilppeitä mottorinvaihtoprojektiin. Maalasin vetolevyn mattamustalla ja tyrkkäsin kirkkan teipin odootelemaan, josko kierroslukumittari vielä tähänkin pataan laitetaan. No katsotaan, voihan se olla että nykyinen vaihdelaatikosta mittaus riittää.

Muutama kuvakin tuli näpättyä vertaillessa mootoreita ja koppavaihtoehtoja. joten silvuplee!!
HPI K5.9  HPI K5.9HPI K5.9 vs. F4.6HPI MT2 body on Savage XE-savege TT buggy body on Savage X

Aten pukilta saaman Mustangin kasauskertomus.

\r\n

25.12.2013 klo 19.00 - 21.35

\r\n

Sarja on 1:24 Revell Shelby Mustang GT350 H, 07242. Se on vaikeustasoa 3/5, eli varmaan tehtävissä Aten kanssa. Hieman alkuun täytyy autella ja siellä täällä vaikeammissa kohdissa.

\r\n

Aluksi aloitimme Kasausohjeeseen tutustumisen. Emme kokona sitä lukeneet, mutta pääosin selailimme. Sitten rohkeasti tutustumaan osalevyihin. Suurin osa osista on valkoisia, yhtä krominväristä ja yhtä läpinäkyvää levyä lukuunottamatta. Lisäksi renkat on kovaa mustaa kumia? Selkeitä kokonaisuuksia oli pohjalevy, sisusta ja kori, jotka saivat jäädä sivummalle. Katselimme voimmeko aloittaa jollain kokonaisuudella, vai pitääkö heti alkaa maalaamaan. Päätimme siis että auto tulee jokatapauksessa maalatuksi, mutta tarkka värien määrä jäi vielä hieman hämärään. Ohjeen mukaan autoo tulisi 14 eri väriä ja mukana niistä oli neljä sekä sivellin ja liimapullo.

\r\n

Päätimme aloittaa katsomalla pääsemmekö ohjeen mukaan etenemään. Ensimmäinen liimaus tuntui helpolta ja sen päätimme kokeeksi tehdä. Krominvärisessä öljynpohjassa laitetiin kaksi valmista osaa pienen viilaiksen jälkeen yhteen. Seuraavassa ruudussa koneen yläkertaa laitetiin kasaan kaasuttimen, virranjakajan ja imusarjan muodossa. Tässä kohtaa totesimme että kaasutinta ja imusarjaa ei voida jättää valkoisiksi. Liimasimme virranjakajan imusarjaan koska niistä tulisi kuitenkin saman väriset. Koska emme halunneet jätää askartelua vielä päätimme etsiä seuraavat osat jotka voidaan liimata ja maalata sitetn kokonaiseuutena. Moottorin ja vaihdelatikon yhdistelmä oli sopiva harjoitusmaali, joten ne sitten nippuun. Samalla pystyimme jo hieman näkemään, miltä moottori tulee näyttämään, koska pystyimme mallaamaan öljypohjaa ja yläkertaa omille paikoilleen perusmoottorin kuivuttua.

\r\n

Enempää ei voitu edetä, koska maalaushommat pitää tehdä seuraavaksi. Siirryimme sitten karsimaan maalien määrää kymmenestä, johonkin inhimillisemmälle tasolle. Ongelmaksi tuli että muutamia tärkeitä värejä tulee ainoastaan muutamaan, 1 - 6 osaan ja tuntuu turhalta ostaan koko purkki vain muutaman jopa vain yhden osan takia. Laskimme siis väreittäin kaikki komponentit, jotka tullaan maalaamaan. Mukana on tietenkin värejä, kuten valkoinen, jota ei voi korvata muulla värillä.

\r\n

Värit jotka korvataan toisella:

\r\n

E = 91, korvataan C = 90
G = 94, korvataan A = 99
K = 381, korvataan B = 302
L = 730, korvataan M = 731

\r\n

Sarjan mukana tulleet värit:

\r\n

B = 302
D = 9
H = 7
J = Sekoite 302 + 378

\r\n

Ostetut:

\r\n

A = 99
F = 52
I = 31
N = 301
C = 90
M = 731

\r\n

Tarvittavat värit:

\r\n\r\n

Värisuunnitelman mukaan muutimme esimerkiksi ratin ruskeasta mustaksi, etuvilkut punaisiksi oranssien sijaan, sekä muutamia pienempiä värieroja läninnä tarmien ruostumaton teräs, alumiini ja harmaa välillä. Näin saimme hankittavien värien määrän tippumaan 11 => 6. Hankitaan siis ne, kun eteen sattuuvat.

29.7.2012

\r\n

Pitkästä aikaa ajelulla. Tänään EI autoon tullut vaurioita, mutta kuskiin senkin edestä. Uusi narustartti repii nahat käsistä kun kaasarin asetukset eivät ole kohdallaan. Eikä ollu muuten vaihteiston asetuksetkaan. 3-speedissä arviosta 2. vaihdetta otettu ½ kierrosta jo löysemmäksi, 3. ei ole vielä koskettu, mutta ei riittänyt vaihtamiseen. Alla kuitenkin video tapahtumasta.

\r\n

{webplayer video=http://www.vinssi.net/media/com_webplayer/punkka1.mp4}

\r\n

 

\r\n

30.7.2012

\r\n

Taas 2. pykälää ½ kierrosta aiemmalle. Ei vaan lähtenyt käyntiin. Sytkä varmaa tyhjä eilisen repimisen jäljiltä, lataukseen.
Koiralenkin jälkeen uusi yritys, ja hienosti käynnistyi, mutta laatikko on edelleen tuuliajoilla. Täytyy komentaa huoltomies purkamaan yön aikana, niin pääsee taas aamulla koeajolle.

\r\n

31.7.2012

\r\n

Yön aikana taas säädetty kytkintä, jälleen ½ kierrosta vastapäivään. Koeajolle lähti laite käyntiin hienosti, mutta edelleen ei tapahdu vaihtamista. Kone siis lämpenee kun täysillä huudattaa. Rikastettu hieman yläruuvia ja ajettu talliin. Seuraavaksi, ette varmaa arvanneet, ½ kierrosta 2. pykälää löysemmälle.

\r\n

Noniin, aloitetaampa puhtaalta pöydältä. Eli koiran ulkoituksen jälkeen purin sitten pääakselin vielä kerran. Koska excel ilmoittaa että vaihtamiset pitäisi tapahtua kierrosten ollessa 2556.82 ja 3201.22 rpm, niin akseli kinni bilteman poakoneeseen jossa lukee 0-2700rpm. Pyöritellään niin kauan että vaihtaa. No vaihtaminen tapahtui jossain n 4r pohjasta ulospäin. ja samalla 2-3 vaihtoa kanssa ulospäin. Koeajo osoitti että lähellä ollaan. Tosin moottoripukin ruuvin katoa minen hukkasi telemetriasta kierrosluvut ja tietenkin myös ajot siltä kertaa. Huomiselle 1-2 sekä 2-3 kiristetty 1/8r ja laitettu ruuveja lukitteella kiinni. Huomenna, jos sää sallii, kokeillaan. 8)

\r\n

1.8.2012

\r\n

 

{gallery}RC{/gallery}

15.1.2012

Tänään pidettiin koeajot. Alapihalla rakennettiin rata ja testattiin kolmestaan auton menoa. Alla videot jokaisen suorituksesta.

 

Atte huristaa kasia.

{webplayer video=http://www.vinssi.net/media/com_webplayer/atte.mp4}

Teemu kerää nopeita kierroksia

{webplayer video=http://www.vinssi.net/media/com_webplayer/teemu.mp4}

Janne mutkuttelee.

{webplayer video=http://www.vinssi.net/media/com_webplayer/janne.mp4}

Osakuorma from U.S.

Pari päivää sitten saapui kauan odotettu ja viikonlopun postilta hukassa ollut paketti. Sisältönä varatankki, koko perä iskaritorneineen ja välityksineen. Toisessa lähetyksessä oli "lukkoperä", vetarin suojakumeja, Iskareiden o-renkaita ja muutama varasokka. Tätä kirjoittaessani tiedän että homenna tai ensiviikolla saapuu myös 3-lovinen laatikko + extrana nopeampi 3-vaihde. Siiten pitäisi ehtiä....

Kun vain saisi pysymään laitteet kasassa

Jouluajelujen jäljiltä on laitetta taas ajokuntoon herätelty. Joulun ajothan loppuivat käytännössä hammaspeikon vierailuun kakkosen rattaailla. Syy varmaan oli, että kakkonen vaihtui kuitenkin liian aikaisin ja näin ollen muoviratas ei kestänyt siltä vaadittua rasitusta. Mikä sitten rasitusta aiheuttaa, niin melkein 20cm halkaisialtaan oleva rengas kun kastuu, alkaa painoa olla menkein kilo. Sen pyörimään saaminen vaatii voimaa. Ja mistä sitä voimaa sitten tulee. Laatikon sisisään tulon välitys on tällä hetkellä 4.00, eli 13-hampainen pyörittää 52 lovista... Tarkoittaa siis että konesta saatava vääntö teoriassa nelinkertaistuu. No se siitä ja sen kestävyydestä. Rattaiden pitäisi kyllä kestää, mutta säätää pitää. Mielummin tosiaan liian myöhään vaihto kuin hammaspeikon vierailu. Jäi sitten Tapanin ajelut polttiksella väliin, kun oltiin myrskytuhoja korjaamassa.

 

2.1.2012

Auton sain siis ajokuntoon ja pikku koeajo ennen perän uudelleen rakennusta. Hyvin meni jäällä. Sitten auto talliin ja uutta osaa kehiin. Purkuvaihe oli nopea ja toi esiin, että perän sisään päässyt vesi tekeen perän voitelurasvoista harmaata mönjää. Myös perämurikkaa kasassa pitävät neljä ruuvia olivat löysällä. Se tiivistepahvi oli ihan moro. Liekkö siksi myös ruuvit löysällä. Ruuvit piti olla kyllä lukkoliimalla kasattu, mutta enpäs nyt pysty muistamaan oliko se sillä HPI skeidalla, vai ihan oikealla lukkoliimalla.

Joka tapauksessa sisuskalut pois ja tilalle se maximizerin alumiini palikka. Palikassa sanottiin ettei palikka käy X-versioiden kevytmetalli koppaan. Aikani ihmettelin, miksi ei?? Jos palikka on oikean pituinen, eli ei pääse hölskymään pituussuunnaassaan ja molempiin päihin tulee kuitenkin vielä se sokka tappi kuppia pitelemään, niin miten niin se ei käy. Siis murikassahan on neljä sarvea jotka ilmeisesti menisi muovikopassa aika just eikä melkeen, mutta kevytmetalliin ei ota kiinni laitoihin. Välitys ruuvataan ja lukitaan kuitenkin kuoreen, joten mihinkä se sieltä karkaisi? Jos joku karkaa, niin vetari minun mielestä lähteen kaaressa maailmalle.... Kasaus oli taas kuten purku Käänteisessä järjestyksessä. No problem. Samalla asensin vetarien ulkopäihin sellaiset suojakumit. Eka meni ok, toinen vähän repesi, kun on kuitenkin tosi ohutta jotain silikonia. Eli en hanki näitäkään lisää.

Ja niinhän siinä sitten kävi

3.1.2012

Testiajolle sitten valosalla ulos. Pakkanen oli muuttunut suojaksi. Taisi olla +4 ja lunta sataa. Jo lähtiessä ihmettelin miksi vasen takapyörä vemputtaa. Tähän asti syyllinen on ollut navan mutteri, joka on päässyt aukeamaan. Jouluhuollossa laitoin nekin lukkoliimalla vaikka ovat nyloc-mutterit. Ei ole karanneet.

Laatikko vaihtaa edelleen liian aikaisin, varsinkin tuolla pöperössä. Sen verran kokeilin, että nyt ei jää heti ristiriipuntaan jumiin. Lukkoperä kyllä potkii autoa eteenpäin. Eikä ole enää niin levoton kääntylemäänkään  Hetken yritin nostaa lämpöjä, mutta huomasin ettei kannata laatikkoa rääkätä, kun edelleen vaihtaa liian aikaisin. Takasin garageen.. Sen verran oli kertynyt lunta kuitenkin että jätin vekottimen sulamaan ja tein säätöjä ja korjauksia siten illemmalla...

Illemalla vain säädöt 1/4 kierrosta kakkosta tiukempaan. Samalla valot joutessani raksin pois korista. Pitää nille tehdä joku viritys kun kerkee ja viitsii. Ei ne tule kuitenkan pysymään korissa teipillä ja vettäkin siihen jakopalikkaan menee, joten suojata täytyy..

Uusipäivä ja uusi koeajo

4.1.2012

Edelleen satoi lunta, mutta lämpö lähempänä nollaa. Piha oli niin syvää hankea, ettei siinä lämpöjä saanut ylös joten yritin nostattaa lämpöä pyrittämällä pienempää rinkiä. No sillä seurauksella että nosti takatassua ja kippasi, kilahti ja vilahti. Eli takavetarista lensi pää. En etsinyt. Taas garagelle.

Vaurioraportti 120104

  • Vasen takavetari, mallia HD poikki. Eikä ne etuluutkaan ole kyllä kovin kehuttavassa kunnossa! Eli kaikki kolme jäljellä olevaa vääntyneitä toisesta päästä.
  • Oikean takapyörän laakerit kaput. Sisempi oli leikannut kiinni ja vulkanoinut itsensä muoviin. En jaksanut ruveta irrottelemaan.

Otin edestä siis HD vetarit pois ja laitoin normaalit tilalle. Takana on HD:t ja oikeanurkka uudella kääntöpäällä ja laakereilla. Täytyy kyllä asettaa Kaikki HPI:n B-alkuiset osat pannaan. Ei enää PISTE. Käänsin myös kakkosen ruuvia 1/8 kierrosta tiukemmalle... Nyt odottelemaan pakkasta. Ja ennen kaikkea sitä 3-lovista laatikkoa. Alla kuvia katastrofista.

Katkennut vetari pysyi suojakumin ansiosta paikallaan. Mutta poikk sisä päästä kuten näkyy.Vasen ja oikea. Toisessa vetarivika, toisessa laakeri sökö.Kaikki mikä kiiltää ei aina ole kultaa, vaan välillä myös rikki.