FI MVA Taramont Rós Rúadhán

FI37764/10

 

"Sheep in the sleep, lion all other times!"

Lempinimiä: Mussukka, muttura, pallero, ROS

 

Rós on pieni pallero, joka on todellinen luolakoira. Se asusteleekin usein pöydän tai sängyn alla. Rós on myös aina valmis lähtemään. Jos joku kotiväestä näyttää olevan lähdössä, Rós odottaa ulko-ovella. Vaikka Rós ei aina pääse mukaan, on se kuitenkin odottamassa oven takana.

Suurinta nautintoa tuottaa rapsuttelu. Jos vain joku viitsii vähänkin rapsutella, Rós on kyllä heti tulossa rapsutettavaksi.

Koko kennelnimi; Taramont Rós Rúadhán tarkoittaa Iirin kielestä suomennettuna "Taravuoren Punaista Ruusua".

 

ROS, genitive -sa, Ross; a rare name, formerly in use among the Mageoghegans, MacMahons, Maguires, O''Loghlens, &c. Latin — Rossius.
RUADHÁN, genitive -áin, Rowan; diminutive of ruadh, red; the name of the celebrated Abbot of Lorrha, whose feast was kept on 15 April. Latin — Ruadanus.
(www.libraryireland.com 2.5.2012)

 

Tässä Rós näyttää parhaita puoliaan ensimmäisenä päivänä kotona heinäkuussa 2010.

 

Voi kuinka pieni koira voikaan nauttia lumesta! Rósin talviharrastuksiin kuuluu naaman hinkkaaminen lumeen, mäenlasku päällään, lumessa kieriskely ja lumipenkkojen valloitus.

Suihku on pienelle pallerolle kauhistus. Meneehän siinä tuntien työ itsensä kuraamisessa hukkaan! Muuten vesi on OK. Siinä voi kahlata, lätäköissä voi tassutella ja juomana se se on erinomaista... oli se sitten lätäkössä, kupissa tai järvessä. Ylhäältä tuleva vesi ei niin kauheasti innosta, paitsi jos on jotain tosi mielenkiintoista puuhaa.

 

 

 

Miten valitsimme Glennin - Tai okeastaan miten Rós valitsi meidät


Oli kesäkuinen sunnuntaiaamu, kun lähdimme ajelemaan Punkalaitumelta Ylöjärven kautta kotiinpäin. Matkalla oli tarkoitus poiketa Mönttilään katsomaan pentuja. Päästyämme periille, meidät kehoitettiin poistamaan sukat ja siirtymään nurmialueelle. Pihalla omissa touhuissan oli yhdeksän glennin pentua, Taramontin R-pentue. Yksi uros kiinnostui heti Jannen jalasta ja alkoi kaluta sitä pienillä hampaiillaan. Oli muuten terävät naskalit. Tämä koira ei ollut meille tulossa, mutta myöhemmin kyllä esiintyi näyttelyssä voitokkaan Jannen kanssa.

Mutta siis Rós. Pentujen menneesä päiväunille, yksi pieni vaalea narttu kerjäsi Niinan huomiota ja saikin rapsuttelua. Seuraavaksi huomioitavaksi pönkesi brindlepentu, mutta jo rapsutettavana ollut narttu läppäisi tunkeijaa tassulla ja varmuuden vuoksi puri korvaan. Varmistaakseen asemansa narttu vielä kiipesi Niinan syliin. Muuta esi sitten tarvittukaan valinnan suorittamiseen. Koira oli valinnut tulevan kotinsa.

 

Autoilusta Rós pitää erityisen paljon! Toisinaan sen muistaa taas siinä vaiheessa, kun joutuu kantamaan 13 kiloa vetelää koiraa sisälle.

Lisää Rósin kuvia löydät täältä.